Ciekawostki zakupowe ,kulinarne i nie tylko ,wyszperane,wypróbowane,polecane
31 lipca, 2011
CHŁODNIK
Tradycja przygotowywania chłodnika przybyła w IX wieku z Litwy do Polski i stała się bardzo popularna. Wzmianki o tej pożywnej potrawie pojawiły się nawet w staropolskiej literaturze: chłodnik gościł na stole podczas uczty na zamku w Soplicowie ("Pan Tadeusz"A.Mickiewicza), podano go Wokulskiemu podczas odwiedzin w domu Izabeli Łęckiej ("Lalka"B. Prusa) i do dziś cieszy się, zwłaszcza latem, wielkim powodzeniem.
Chłodnik z Krasnegostawu jest po prostu The best ! Ma w sobie kawałeczki ogórków ,bazą jest jogurt po prostu pychota na letnie dni,orzeźwiający i delikatny smak. Świetnie gasi pragnienie dlatego jest idealnym napojem mlecznym na letnie upały.
Najlepiej smakuje ...schłodzony :-)
